Antoniebrug

antoniebrug

Antoniuskwartier

Antoniuspoort

 Antoniebastion 

Antoniushekel

Antoniuskapel

Antoniegaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s-Hertogenbosch kreeg vier bruggen over de Zuid-Willemsvaart. de Hinthamerbrug deVeemarktbrug (kardinaal v. Rossumplein) de Citadelbrug, en de Orthenbrug. De eerste brug over het kanaal bij de Hekellaan kwam er pas in 1900. Het was een eenvoudige smalle balansbrug. Het gedeelte van de Zuid-Willemsvaart rond deze ‘Antoniebrug’ werd al heel gauw het drukste deel. Het werd de belangrijkste buurt waar scheepsbevrachters, schippers en togers elkaar vonden. Langs de Maastrichtseweg waren winkels in scheepsbenodigdheden en levensmiddelen

 .
 In de Meidagen van 1940 werd de Antoniebrug door het Nederlandse leger opgeblazen en gedurende de bezettingsjaren lag op die plaats een houten noodbrug voor voetgangers. In geval van nood zou deze voetbrug gemakkelijk en snel onbruikbaar gemaakt kunnen worden. (zie onderstaande foto)

Op 24 okt. 1944 lieten Duitse pioniers deze houten brug springen en dat was minder prettig voor de oprukkende troepen van het 7e Royal Welch Fuseliers. Alle bruggen over de ZuidWillemsvaart waren onbruikbaar gemaakt maar verkenners hadden ontdekt dat de Oostelijke sluisdeuren van sluis 0. nog in tact waren en dicht stonden, er was een 50 cm breed looppad over de deuren. Twee compagnieën van het 7e RWF werden richting sluis gestuurd en werden ondersteund door vlammenwerpers tankdestroyer en tanks. Via de Van Paesschenstraat rukten zij op naar de sluis. (zie onderstaande foto)

Bestorming Sluis 0. op 24 okt. 1944 

De duitsers die aan de overkant van het kanaal vanuit de huizen en vanaf bastion St Antonie het vuur openden werden door de ‘crocodiles’ die hun helse vuur spuwden min of meer geroosterd. De tanks vuurden op Bastion St Antonie maar daar waren de Duitsers al gevlucht. Terwijl de ‘inniskilling-tanks’ een rookgordijn legden vuurden men onophoudelijk met mitrailleurs en kanonnen naar de vijand aan de overkant. De A compagnie verwijderde de prikkeldraadversperring bij de sluisdeuren en stormde de sluisdeuren over. 
Aan de overkant van het kanaal bezette de A compagnie in zeer korte tijd Bastion St Antonie. Zij maakten hier dankbaar gebruik van de schuttersputjes die de Duitsers daar gegraven hadden en rukten verder op naar bastion Baselaer. waarbij ze aan hun rechter zijde perfecte dekking hadden van de stadsmuur. De bevrijding van de binnenstad is begonnen met de stormloop over de sluisdeuren bij de (vernielde) Antoniebrug naar bastion St Antonie.


In sept 1954 kwamen er plannen voor een nieuwe brug. De kosten waren Fl. 120.000 De helft van dit bedrag kwam voor rekening van de Gemeente en de andere helft voor Rijkswaterstaat. Pas in 1958 werd deze nieuwe brug geplaatst (zie foto boven) In het Brabants Dagblad van 17 febr. 1967 lezen we een bericht over de grote ‘verkeerschaos’ bij de Antoniebrug. Gesteld wordt:: ‘het enige doeltreffende medicament van deze kwaal is de omleiding van de Zuid Willemsvaart rond de stad naar de Maas. Met dit plan is men nog steeds druk doende maar of dit kostbare project ooit zal worden uitgevoerd is zelfs begin 2006 nog niet helemaal zeker.

De omleiding van de Zuid-Willemsvaart is in 2015 gereedgekomen (Maximakanaal)