Antoniushekel

 

De Stad 


Antoniuskwartier

Antoniuspoort

Antonie Bastion

Antoniebrug

Antoniushekel

Antoniuskapel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerder genoemd: ‘De waterpoort bij de Baseldonck’
Later genoemd:   ‘De Kleine Hekel’


Vóór de aanleg van de Zuid-Willemsvaart stroomde de rivier de Aa op deze plaats de stad binnen en voerde het water langs het terrein van de Zusters van Orthen naar de oudste stadsgracht bij het Groot-Ziekengasthuis. Deze waterpoort wordt in de stadsrekeningen ook al genoemd in het jaar 1399. De Antoniushekel had één inlaatpoort die kon worden afgesloten met een boom met lange pinnen die men een hekel noemde. De instroomwijdte was 4.50 m. Nadat Frederik Hendrik de stad in 1629 had ingenomen veranderde de naam ‘Antoniushekel’ in ‘Kleine Hekel’ dit als tegenhanger van de ‘Grote Hekel’. Die we kunnen vinden op de splitsing Hekellaan-Zuidwal. Geruime tijd werden er geen nieuwe vestingversterkingen aangelegd en vond men het voldoende om zich te beperken tot het hoogst noodzakelijke onderhoud, daartoe werden ook huizen en erven onteigend om verbreding van de wallen bij de Antoniushekel of Kleine Hekel mogelijk te maken. Bij de aanleg van de Zuid-Willemsvaart, 1822-1826, werd deze waterpoort tegelijk met gedeelten van de vestingmuur gesloopt omdat het tracé van het kanaal dwars door de vestingwal bij de Kleine Hekel liep.
Heel veel jaren later, in 1921, werd er een straat genoemd naar deze waterpoort ‘De Kleine Hekel’ Deze straat lag ongeveer op de oorspronkelijke plaats van deze waterpoort. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is deze straat en een paar omliggende straten gesloopt

De inham in de stadsmuur geeft de plaats aan waar vroeger de instroomopening van de Antoniushekel of Kleine hekel was (foto hoek Oostwal, vroeger Oude Gracht)