De Antoniuskapel

den Bosch


Antoniuskwartier 

Antoniuspoort

Bastion  Antonie

Antoniebrug

Antoniushekel

Antoniegaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste Antoniuskapel, hoogstwaarschijnlijk ook gesticht door Hertog Antoon, stond naast het Antonisgasthuis ‘aan de hoek van de Diepstraat’ toen deze kapel buiten gebruik werd gesteld en verbouwd werd tot woonhuizen werd ze nog lang ‘d’oude capelle’ genoemd. De huidige Antoniuskapel die de Hinthamerstraat aan de oostzijde afsluit is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd door de bouwmeesters van de St Jan, Allard van Hameel en Jan Heyns, ze dateert van 1494. Ook wordt als stichtingsjaar 1491 genoemd. Ze werd gesticht door de broederschap van St Antonius, die ook vereerd werd ter bestrijding van de gevreesde ziekte ‘St. Antoniusvuer’ (zwarte dood). De kapel kreeg veel te lijden bij de beeldenstorm in 1566. Ook bij de vruchteloze bestorming van de stad door Prins Maurits in 1601 werd de kapel door het geschut van de belegeraars zwaar beschadigd. Pas in 1621 werd zij weer hersteld. Nauwelijks acht jaar later in 1629 bij de belegering van Den Bosch door Frederik Hendrik kreeg de kapel het weer zwaar te verduren.
Hierna werd er weinig of niets meer gedaan aan onderhoud en raakte de kapel ernstig in verval .

 

Juli. 2001
Restauratie van de gevel van de Antoniuskapel is in volle gang.
Kruisbloemen en pinakels worden weer nieuw gemaakt. Voor deze restauratie wordt 'trachiet' en 'Portland-stone' gebruikt en volgens de bouwers gaat dat eeuwen mee.

Achter de eeuwenoude voorgevel van de kapel is in de afgelopen jaren een complex met 148 zelfstandige zorgwoningen gebouwd. De toegangsdeur van de oude kapel zou de hoofdingang van het nieuwe complex worden maar later is daarvan afgezien

 

 

 

Wat gaan we met de beelden doen ?

In maart 2006 zijn de vier heiligenbeelden, voorstellende Maria Magdalena, H.Genoveva, Antonius Abt en Maria met Kind, verwijderd van de gevel van de kapel. De vier kalkstenen beelden die zijn vervaardigd door Hendrik van der Geld zijn in slechte staat en moeten worden gerestaureerd. Het is de bedoeling dat er vier replica's van zandsteen worden gemaakt en die komen dan op de gevel van de kapel. Voor de oude beelden moet nog een bestemming worden gevonden. Misschien kunnen ze worden geplaatst in de binnentuin van Antoniegaarde.