het Antoniuskwartier

 De Stad 

Antoniuspoort

Antonie Bastion

Antoniebrug

Antoniushekel

Antoniuskapel

Antoniegaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

Op geen enkele plattegrond van ‘s-Hertogenbosch is het ‘Antoniuskwartier’ te vinden maar als men in de buurt van het bastion 'Antonie’(bij Sluis 0 aan de Hekellaan) de ogen de kost geeft en de moeite neemt in deze buurt een rondje  te lopen, komt men al gauw tot de ontdekking dat de naam Antonius hier toch wel erg vaak voor komt.
Tegenwoordig kennen we naast het al genoemde bastion St. Antonie de ‘Antoniebrug’ over de Zuid-Willemsvaart bij sluis 0. De ‘St.Antoniuskapel’ in de Hinthamerstraat en het wooncentrum voor ouderen ‘Antoniegaarde’ . Nemen we de moeite terug te gaan in de geschiedenis, dan vinden we tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw een ‘St.Antoniusstraat’ die lag tussen de Hinthamerstraat, naast de kapel en de vroegere Diepstraat en Zuid-Willemsvaart. Nu is er een nieuw Antoniusstraatje toegevoegd. Vroeger kenden we tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw ook nog een ‘St. Antoniusschool’ recht tegenover de St.Jacobskerk.(Jeroen Bosch Centrum) Gaan we nog verder terug in de geschiedenis dan vinden we ook nog de ‘Antoniushekel’ later ook wel ‘Kleine Hekel’ genoemd, een 'Antoniuspoort' en in de vroegere Diepstraat een ‘St. Antonis gasthuis’.

Al deze Antoniusbouwwerken liggen of lagen slechts enkele tientallen meters van elkaar verwijderd. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de oorsprong van de benamingen bij Hertog Antoon van Bourbon Valois, die van 1406 tot 1415 hertog van Brabant was. Hij werd geboren in 1384 als zoon van Filips de Stoute en Margaretha van Male. Hij onderwierp de Luxemburgse Adel (1412-1414) steunde zijn broer Jan zonder Vrees in diens strijd tegen de Armagnacs. Hij sneuvelde bij Azincourt op 30 jarige leeftijd. hij was getrouwd met Johanna van Saint Pol en later met Elisabeth van Görlitz.